IFPI PODPIRA EVROPSKO KOMISIJO PRI OMEJITVI PREPOVEDI GEOBLOKIRANJA GLASBENIH DIGITALNIH VSEBIN

Mednarodno združenje fonogramske industrije (IFPI), katerega člana sta tudi Zavod za uveljavljanje pravic izvajalcev in proizvajalcev fonogramov Slovenije (IPF) in Združenje fonogramske industrije Slovenije (ZFIS), poziva Evropski parlament, da podpre predlog Evropske komisije o omejitvi prepovedi geoblokiranja (geografskega blokiranja) digitalnih glasbenih vsebin.

Komisija je v svojem predlogu maja lani sicer predvidela prepoved geoblokiranja večine digitalnih vsebin s strani internetnih ponudnikov na podlagi nacionalnosti oz. kraja prebivališča oz. ustanovitve uporabnika, vendar pa bi za dve leti zadržala omejitev prepovedi geoblokiranja določenih digitalnih vsebin, med drugimi tudi glasbenih digitalnih vsebin. V IFPI ocenjujejo, da bi prepoved geoblokiranja zelo negativno vplivala na evropski trg digitalne glasbe. Najbolj bi trpela mala in srednja podjetja oz. založniki ter končni uporabniki, in sicer predvsem v državah, kjer se že tako ubadajo z neurejenimi razmerami na področju piratstva glasbenih vsebin.

——–

Sem sodi tudi Slovenija, meni predsednik ZFIS Darjo Rot. Slovenija je tudi zelo majhen trg, kar pomeni, da bi lahko s prepovedjo geoblokiranja ponudnike glasbenih vsebin, pa tudi izvajalce, še bolj odprli nelojalni konkurenci in piratstvu, s tem pa bi nadalje siromašili prispevek slovenske kulture v EU prostoru. Zato v ZFIS ocenujemo, da je omenjeni predlog Evropske komisije dober, in ga tudi podpiramo tudi, poudarja Rot.

——-

V IFPI ocenjujejo, da pa je decembrski predlog poročevalcev Evropskega parlamenta, po katerem bi se prepoved geoblokiranja prenesla na vse digitalne vsebine, tudi e-knjige, glasbo, programsko opremo in igrice, zelo slab. Če bi se odločili za prepoved geoblokiranja tudi na področju digitalnih glasbenih vsebin ne bi povečali konkurenčnosti na trgu, kot pravijo v poročilu, ampak bi v mnogih državah povzročili porast piratsva. Trenutno na ravni EU na področju glasbenih digitalnih vsebin na spletu ponuja svoje usluge več kot 200 licenciranih podjetij, ki imajo v svojem repertoarju več kot 43 milijonov različnih glasbenih vsebin. To pa ni majhna številka, menijo v IFPI.

Ponudniki glasbenih vsebin, kot so npr. iTunes, Apple Music, Spotify, Deezer, so navzoči po celotni Evropi. Ker gre za širok kulturni, jezikovni in dohodkovno različen prostor so svojo ponudbo prilagodili posameznemu trgu. Če tega ne bi mogli več delati (prepoved geoblokiranja), bi določeni trgi, kot so npr. Bolgarija, Romunija, Baltske države, še bolj padli v “primež” piratstva, posledično pa bi izginili tudi domači založniki, kasneje pa tudi izvajalci. To bi močno osiromašilo kulturno raznolikost v EU, kar pa vsekakor ni cilj povezave.

Združenje IFPI je bilo ustanovljeno leta 1933, ima 1300 članov v 60 državah, in sicer od najmanjših založnikov do velikih multinacionalk. IPF je član združenja od leta …., ZFIS pa od leta 1996.